Tokosta...

Toko on säännelty koiraurheilulaji, eikä se tarkoita samaa kuin arkitottelevaisuuden opettaminen koiralle.

Tokokokeessa arvioidaan koiralle opetettujen asioiden hallintaa sekä koiran ja ohjaajan yhteistyötä. Ihanteena on koira, joka suorittaa liikkeet halukkaasti, rodunomaisella nopeudella, täsmällisesti ja ennakoimatta.

Tottelevaisuuskokeessa on neljä eri luokkaa (ALO, AVO, VOI ja EVL), joissa pääsee etenemään koirakon saadessa 1-tuloksen.

Tottelevaisuuskokeeseen voi osallistua minkä vain rekisteröidyn koiran kanssa, myös monirotuisen. Tottelevaisuuskoulutusta voi suositella kaikille koirille rodusta riippumatta.

Koulutuksessa on tarkoitus parantaa ja vahvistaa ohjaajan ja koiran välistä yhteistyötä, opettaa koiralle hallittua käyttäytymistä ja ohjaajalle oikeanlaista koirankäsittelytaitoa.

Tottelevainen ja iloinen koira on omistajansa hallinnassa yllättävissäkin tilanteissa.

Tokoon ovat tervetulleet kaikki rokotetut, yli 4 kk ikäiset koirat rodusta riippumatta.

Kilpailuihin tähtäävä tottelevaisuuskoulutus aloitetaan usein jo pienenä pentuna ja ensimmäisenä pennulle opetetaan oikea kontakti ohjaajaan.

Koirille opetetaan jo myös hyvin varhaisessa vaiheessa korkeampien luokkien liikkeitä, kuten ruutua ja tunnistusnoutoa, jotta niistä saataisiin mahdollisimman varmat ja koiralle stressittömät liikkeet sen siirtyessä ylempiin luokkiin.


Lisätietoa TOKOsta kiinnostuneille löytyy Kennelliiton sivuilta.